دندانپزشکی دکتر ادیب

021-22430151

دریافت مشاوره، رزرو نوبت

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

کامپوزیت دندان

حق دارید اگر به فکر زیباتر شدن دندان هایتان باشید. پرستیژ هر فرد را می توان از دندان های زیبا، یکدست و سفید او تشخیص داد. زیبایی، اعتماد به نفس شما را افزایش می دهد اما در صورتی که زیبایی دندان هایتان را از دست داده اید، نگران نباشید. علم پزشکی ده ها مسیر میانبر برای بازگشت این مولفه زیبایی به چهره تان، برای شما در نظر گرفته است تا علاوه بر زیبایی چهره، خاکستر پیری را از صورت شما بزداید.

باید بپذیریم که نقش دهان، فراتر از یک عضو معمولی صورت است؛ در واقع از یک دریچه تعاملی مهم صحبت می کنیم که بیشتر از هر عمل زیبایی، روی چهره تاثیر مثبت دارد.

اگر به دنبال معجزه سفیدی برای دندان های خود هستید، از کامپوزیت دندان که آن را لمینت کامپوزیت نیز می نامند غافل نمانید؛ این روش، زیر مجموعه لمینت دندان قرار می گیرد، هرچند این روزها پیشوند لمینت از ابتدای آن حذف شده و حکومتی مستقل در حوزه زیبایی دندان تشکیل داده است.

کامپوزیت نوعی روکش دندان محسوب می شود که از جنسی خاص تولید شده و بر روی دندان قرار می گیرد تا انقلابی زیبا در چهره شما باشد. این روکش، باعث اصلاح مشکلات دندان شده و می تواند زیبایی از دست رفته را مجدد به دندان های آسیب دیده باز گرداند. دندان های به سفیدی برف، اولین مزیت محبوب این روکش لمینتی است که حسابی غوغا به پا کرده است.​​​​​​​

کامپوزیت دندان چیست؟​​​​​​​

حالا به خوبی می دانید که کامپوزیت نوعی روکش برای دندان است. این روکش که به منظور اصلاح مشکلات دندان و برطرف کردن پوسیدگی ها و لکه های زرد رنگ ایجاد شده، بر روی دندان جاگیر می شود و در یک جمله، راهکاری برای سر و سامان دادن به زیبایی دندان های ما است. البته روش های مختلفی در این زمینه وجود دارد. از روکش های ساده دندان گرفته تا لمینت سرامیکی دندان، اما کامپوزیت به خاطر ویژگی های خاصی که دارد، تافته جدا بافته بوده و محبوب تر از دیگر روش ها ظاهر شده است.

از نگاهی تخصصی تر، کامپوزیت دندان ماده ای ترکیب شده از پلاستیک و شیشه است که می توان آن را نوعی از خانواده رزین ها به حساب آورد. این ماده البته به صورت یکدست در آمده و برای اجرا بر روی دندان آماده سازی می شود تا بتواند مشکلات ایجاد شده در دندان را به بهترین نحو برطرف کند. ممکن است کامپوزیت دندان را با نام لمینت مستقیم نیز بشناسید چرا که برای قالب برداری و ساخت روکش دندان، نیازی به طی پروسه در لابراتور ندارد.

دندانپزشک ماهر و باتجربه باید کامپوزیت را بر روی دندان قرار داده و همان جا به آن فرم و شکل دهد. قطعا با این توضیح، روشن می شود که تخصص لازم برای اجرای کامپوزیت، قطعا کمتر از لمینت سرامیکی نیست و شاید نیاز به تخصص بیشتری وجود داشته باشد.

لایه های کامپوزیت به صورت کاملا حرفه ای بر روی دندان قرارگرفته و هر لایه توسط نوعی لیزر بر روی دندان فیکس می شوند. این روش اگرچه روشی ارزان تر نسبت به لمینت سرامیکی است اما تبحر دندانپزشک در ایجاد تطابق رنگ بین دندان ها و همچنین تنظیم ضخامت کامپوزیت، تاثیر فوق العاده در نتیجه نهایی کار دارد. ​​​​​​​

بد نیست بدانید که به طور کلی کامپوزیت دندان به دو دسته تقسیم می شود. هر کدام از این دو دسته کاربردهای خاص و مزایا و معایبی دارند. با این حال دندانپزشک است که بر اساس شرایط، یکی از این دو نوع را برای دندان های بیمار در نظر می گیرد. این دو نوع کامپوزیت دندان عبارتند از:

  • ونیر کامپوزیت
  • رزین کامپوزیت

برای تصمیم گیری بین این دو راهی، از اطلاعات دندانپزشک خود غافل نشوید که به شما کمک می کند یکی از این دو نوع کامپوزیت را برای دندان های خود برگزینید. البته در مطلبی مجزا به معرفی انواع جنس کامپوزیت می پردازیم که می تواند اطلاعات شما را در این زمینه ارتقا دهد.

انواع کامپوزیت ها از چهار جزء کلی تشکیل شده اند. هر کدام از این اجزاء نقش مهمی در کیفیت کامپوزیت دندان دارد. این مواد عبارتند از:

  • رزین ماتریکسی
  • فیلر
  • ماده اتصال دهنده رزین و فیلر
  • سرعت دهنده به پلیمرشدن کامپوزیت

البته ناگفته نماند کامپوزیت ها ممکن است شامل مواد دیگری نیز باشند. آسوده خاطر باشید که این مواد، هیچ گونه ضرری برای بدن انسان به همراه نداشته و همگی از مواد اولیه امن و با کیفیت اند.

از نگاه اغلب افراد، کامپوزیت همان معجزه ای است که برای دندان های زرد و نا زیبا رخ می دهد. واقعیت این است که این نوع روکش دندان، استاد برطرف کردن مشکلات مختلف دندان، به ویژه مشکلات برهم زننده زیبایی است. هنرنمایی این روکش می تواند از برطرف کردن رنگ زرد دندان گرفته تا پوشش لب پریدگی دندان یا اصلاح فاصله دندان ها باشد. فراموش نکنید که کامپوزیت دندان نمی تواند جای اصلاح مشکلات دهان و دندان را بگیرد. در نتیجه قبل از اجرای کامپوزیت باید متخصص دندانپزشکی ابتدا موارد اصلاحی دندان شما را برطرف کرده و سپس از کامپوزیت استفاده کند. ​​​​​​​

مقایسه کامپوزیت دندان و لمینت سرامیکی؛ کدام بهتر است؟

یک نسخه را نمی توان برای همه بیماران پیچید! وقتی در مورد انواع لمینت دندان صحبت می کنیم، باید شرایط مختلفی را در نظر بگیریم. به همین علت است که نمی توان به طور کلی بیان کرد که کدام روش بهترین راهکار برای طراحی یک لبخند زیبا و اصلاح مشکلات زیبایی دندان است. هر کدام از این دو نوع لمینت یعنی سرامیکی و کامپوزیتی، می تواند برای شما بهترین روش باشد. با این حال سعی می کنیم برخی تفاوت های این دو روش روکش کردن دندان را با هم مقایسه کنیم.

قیمت کامپوزیت دندان نسبت به لمینت سرامیکی کمتر است. در نتیجه اگر می خواهید هزینه کمتری پرداخت کنید، قطعا کامپوزیت با نتیجه رضایت بخش، گزینه بهتری است. در برخی موارد حتی قیمت تمام شده کامپوزیت نسبت به لمینت نصف می شود که نور علی نور است! نکته دیگر این است که اگر کامپوزیت دندان دچار ایراد شود، قابل ترمیم است؛ اما لمینت کمی سازناکوک نواخته و باید از بیخ و بن تعویض شود. در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری لمینت بسیار بیشتر از کامپوزیت است.

همچنین برای اجرای کامپوزیت دندان نیاز به تراش کمتری نسبت به نوع سرامیکی خواهد بود. در بسیاری از موارد حتی ممکن است اجرای کامپوزیت به تراش دندان نیازی نداشته باشد. لمینت باعث براق تر شدن سطح دندان شده و تنوع رنگ بیشتری نیز نسبت به نوع سرامیکی لمینت دارد.

در مقابل اما کامپوزیت دندان دوام کمتری نسبت به لمینت سرامیکی دارد. این دوام هم از نظر جنس و هم از نظر رنگ کاملا مشهود است.

به طور کلی عمر کامپوزیت دندان کمتر از لمینت سرامیکی تخمین زده می شود. تغییر رنگ کامپوزیت ها خیلی سریعتر اتفاق می افتد؛ به ویژه اگر رعایت فرد کمتر باشد. در نتیجه اگر فردی سیگار می کشد یا اهل خوردن مداوم قهوه است، ممکن است کامپوزیت برای او لقمه دندان گیری محسوب نشود.

البته در این میان، تبحر پزشک را نیز دست کم نگیرید. توانایی دندانپزشک برای اجرای کامپوزیت اهمیت ویژه ای دارد. تجربه، تخصص و چیره دست بودن دندانپزشک می تواند نقش برجسته ای بر روی عمر کامپوزیت دندان ایفا کند و این موضوع، نشان دهنده اهمیت انتخاب صحیح دندانپزشک برای اجرای کامپوزیت دندان است. این اهمیت در لمینت دندان هم وجود دارد، اما بسیار کمتر است

کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟​​​​​​​

کامپوزیت کردن دندان ها یک اقدام اصلاحی از نوع زیبایی است. برخی گمان می کنند کامپوزیت همه فن حریف بوده و می توانند حتی جلوی پوسیدگی ها را گرفته و بسیاری از مشکلات دهان و دندان را برطرف کند؛ اما این غلط محض است!

کامپوزیت کردن دندان در درجه اول برای افرادی مناسب است که دندان های سالمی دارند. اگر دندان های شما سالم نیست، بهتر است قبل از زیبایی به فکر سلامت و ترمیم دندان هایتان باشید.

برخی از افراد نیز بهتر است تا جای ممکن از کامپوزیت کردن دندان هایشان دوری کنند. علت این موضوع این است که کامپوزیت بسیار حساس بوده و برخی مشکلات باعث کاهش عمر مواد قرار گرفته بر روی دندان می شود. هرچند می توانید در جلسه مشاوره ای که با پزشک خود قبل از شروع اجرای کامپوزیت دارید، با بیان مشکلات خود به دنبال راه حل آن ها باشید. در این صورت احتمال اینکه بتوان از کامپوزیت برای دندان استفاده کرد بالاتر می رود.

برخی از این عوامل عبارتند از:

دندان قروچه : عادت یا بیماری دندان قروچه باعث می شود که به مرور تمام کامپوزیت های دندان از بین بروند. برای این موضوع باید از محافظ مخصوص استفاده کنید تا مشکلتان برطرف شده و به روکش دندان آسیبی وارد نشود.

مشکلات لثه : وجود مشکلات لثه مثل التهاب یا بیماری لثه فعال، باعث بروز مشکل برای کامپوزیت می شود. حتما باید قبل از شروع، مشکلات لثه برطرف شود.

بهم ریختگی شدید دندان ها: اگر دندان ها شدیدا به هم ریخته هستند، باید ابتدا از خدمات ارتودنسی استفاده کنید و سپس به سراغ کامپوزیت یا لمینت دندان بروید.

افراد با برجستگی زیاد دندان : اگر دندان های بسیار برجسته ای دارید، بهتر است به جای کامپوزیت از لمینت سرامیکی استفاده کنید. در این روش دندان های شما تراشیده شده و بر روی آن روکش سرامیکی قرار می گیرد.

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان : قبل از اینکه برای شروع اجرای کامپوزیت به مطب دندانپزشک مراجعه کنید، بیشتر فکر کنید! اگر می خواهید از روکش کامپوزیتی دندان استفاده کنید، باید بهداشت دهان و دندان خود را به صورت ویژه رعایت کنید. اگر فکر می کنید توانایی یا وقت و حوصله مسواک زدن و رعایت دیگر نکات را ندارید، همین حالا قید کامپوزیت کردن دندان را بزنید.

این تنها بخشی از مشکلاتی است که باعث می شود استفاده از سرامیک برای روکش دندان ها، انتخاب خوبی نباشد. با این حال همانطور که توضیح داده شد، اکثر این مشکلات قابل حل هستند.

عمر کامپوزیت دندان و راهکارهایی برای محافظت بیشتر از آن:

عمر کامپوزیت اگر چه از روش مشابه آن یعنی لمینت کمتر است، اما دلیل نمی شود عمر آن را پایین بدانیم. کامپوزیت اجرا شده در دندان اصولا بین 8 تا 10 سال عمر می کند. البته این به شرطی است که بتوانید برخی نکات را برای مراقبت از کامپوزیت ها رعایت کنید.

البته برگ برنده کامپوزیت نسبت به لمینت این است که اگر دچار لب پریدگی یا برخی مشکلات جزئی شود، بد قلقی نکرده و قابل ترمیم خواهد بود. دندانپزشک شما برای انجام این ترمیم، هزینه اقدامات انجام شده را دریافت خواهد کرد. در نتیجه بهتر است بیشتر رعایت کنید.

با این حال، بد نیست با هم مرور کنیم که چه اقداماتی را قبل و بعد از کامپوزیت کردن دندان ها انجام دهیم که عمر آن افزایش یابد. در ادامه به این عوامل اشاره مختصری کرده ایم.

جنس مواد کامپوزیتی

بخش عمده ای از عمر و ماندگاری کامپوزیت وابسته به جنس مواد کامپوزیتی است. ناگفته مشخص است که اگر کیفیت جنس مواد کامپوزیتی پایین باشد، هزینه تمام شده کمتر خواهد شد اما در عوض از عمر روکش دندان به کار رفته، نباید انتظار بیجا داشته باشید. یکی از دلایل اهمیت انتخاب کلینیک حرفه ای برای اجرای کامپوزیت دندان ها، به کارگیری مواد باکیفیت در این کلینیک های تخصصی دندانپزشکی است.

انتخاب دندانپزشک حرفه ای

همان طور که در طول این متن نیز اشاره کردیم، اهمیت تبحر دندانپزشک در اجرای کامپوزیت بر روی دندان بسیار مهم است. هرچه دندانپزشک حرفه ای تر عمل کند، احتمال بالارفتن عمر روکش کامپوزیتی دندان نیز به مراتب بالاتر است. سعی کنید برای پرداخت هزینه کمتر، دندان هایتان را به دندانپزشک های کم تجربه نسپارید.

اهمیت ملاحظات بهداشتی

انتخاب دندان پزشک متبحر و مواد اولیه کتمپوزیت، بیشتر به قبل از اجرای کامپوزیت وابسته است؛ اما عامل مهم در میزان عمر کامپوزیت دندان، رعایت شخصی فرد است. اگر شما از بهترین مواد کامپوزیتی استفاده کنید و به سراغ بهترین دندانپزشک هم بروید اما پس از اجرای کامپوزیت رعایت نکنید، قطعا عمر روکش ها کوتاه خواهد بود. سعی کنید به توصیه های دندانپزشک بیشتر توجه کنید تا مواد کامپوزیتی، رنگ و دوام خود را از دست ندهند.

برخی از توصیه هایی که به افزایش عمر کامپوزیت دندان کمک می کند عبارتند از:

  • بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید
  • خوراکی های سفت نخورید
  • مراقب باشید به دندان هایتان ضربه نخورد
  • از سرد و گرم شدن دندان ها به صورت ناگهانی جلوگیری کنید
  • از مصرف نوشیدنی های رنگی خودداری کنید
  • سیگار و قلیان را کنار بگذارید
  • و ….