درمان ریشه دندان

درمان ریشه دندان

درمان ریشه دندان چیست؟

ابتدا باید بدانیم که دندان از سه قسمت عمده مینا، عاج و پالپ تشکیل شده است. پالپ دندان حاوی اعصاب و رگهای خونی است و پالپ درون عاج قرار دارد. در عصب کشی مواد عفونی و عصب موجود در مغز دندان خارج می شود. پالپ دندان منجر به تغذیه و دفاع ضد میکروبی را بر عهده دارد. اگر پالپ دچار عفونت شود، دندانپزشک آن را بر می دارد. به این اعمال درمان ریشه دندان گفته می شود.​​​​​​​

به طور معمول بین یک تا سه ریشه هر دندان دارد که در برخی از موارد تعدادی ریشه اضافی نیز وجود دارد. در کل عصب کشی و درمان ریشه شامل مراحل خارج کردن ریشه دندان، تمیز کردن و پر کردن دندان می باشد​​​​​​​

زمانی که دندان در زمان مصرف غذا و نوشیدنی ها دچار درد می شود یکی از نشانه های عفونت دندان است. از دیگر علایم عفونت پالپ ورم لثه، ترشح عفونت، ورم صورت و تیره شدن دندان و درد حتی موقع دراز کشیدن را می توان نام برد. در مواقع خاصی هم با پوسیدگی مزمن ممکن است بیمار دردی نداشته باشد ولی لزوما عدم وجود درد نشانه بیماری پالپ نیست.

در صورت عدم درمان ریشه دندان در نهایت کشیده شدن دندان تنها راه حل حذف درد می باشد که در این گونه جهت جبران دندان از دست رفته از روشهای ایمپلنت دندان و بریج و… استفاده می شود. در صورت عدم درمان دندان عفونی شده عفونت از طریق ریشه وارد بافتهای اطراف شده و منجر به آبسه یا عفونتهای استخوانی شده که تنها راه درمان کشیده شدن دندان است.

پالپ دندان وظایف متعددی را بر عهده دارد از جمله نقش ساختن عاج توسط سلولهای ادنتوبلاست را می توان نام برد از دیگر وظایف پالپ نقش تغذیه ای آن می باشد. پالپ نقش القای حس را نیز بر عهده دارد که در مواردی که دچار آسیب دیدگی می شود درد دندان ایجاد می شود.​​​​​​​

با پیشرفت پوسیدگی دندان و رسیدن پوسیدگی دندان به مینا و عاج و نهایتا به پالپ التهاب پالپ را منجر می شود. بنابراین پوسیدگی ها یکی از عوامل تخریب وآسیب پالپ است. علاوه بر پوسیدگی ضربه دندان، حرکات و نیروهای بیش از حد ارتودنسی و بیماری های لثه، ترومای اکلوزال، کورتاژ عمیق ناحیه پری رادیکولار نیز باعث صدمه به پالپ شوند.

مراحل درمان ریشه دندان

  1. انجام معاینه و بررسی وضعیت و میزان آسیب دندان
  2. بی حسی موضعی دندان مورد نظر( در بیماران با حساسیت به داروی بی حسی از تزریق مواد ضد حساسیت استفاده می شود.)
  3. دسترسی به کانال دندان با استفاده از ابزارهای دندانپزشکی
  4. محاسبه و تخمین طول کانال
  5. تمیز کردن و حذف پالپ دندان
  6. پر کردن کانال از مدخل تاجی تا انتهای اپیکال
  7. ترمیم موقت
  8. ترمیم دایم

در درمان پالپ گاهی اوقات در کانال ریشه داروهایی جهت حذف هر گونه عفونت احتمالی تزریق می شود. در موارد عفونت در سطح وسیع تر با تجویز دندانپزشک آنتی بیوتیک مصرف می شود. معمولا درمان ریشه نیاز به حداقل دو جلسه دارد ولی در دندانهای مزمن نیاز به جلسات بیشتری است. لذا توصیه می شود تا ترمیم کامل دندان از جویدن یا گاز گرفتن دندان مورد نظر خودداری شود. در پر کردن دندان از مواد مخصوص دندانپزشکی استفاده می شود.

معمولا پس از عصب کشی دندان نیاز به روکش جدید دارد که زیبایی دندان نیز میسر می شود. در درمان ریشه خونریزی فقط در زمان درمان گزارش شده است ​​​​​​​

درمان ریشه عفونی

وجود درد بعد از درمان ریشه غیر طبیعی نبوده و بخاطر تحریک عصب دندانی در انتهای ریشه می باشد که با تجویز مسکن و گذر زمان قابل ترمیم است همچنین میزان التهاب پس از درمان ریشه طبیعی بوده و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.

به هر دلیلی درمان ریشه با شکست مواجه شود نیاز به درمان مجدد ریشه می باشد که در موارد عدم موفقیت درمان مجدد ریشه بایستی به سراغ جراحی اندودنتیک رفت. در صورتی که جراحی نیز با شکست مواجه شود نیاز به کشیدن دندان و استفاده از درمانهای دیگر نظیر ایمپلنت و… می باشد.

با درمان ریشه دندان و مراقبت صحیح ماندگاری دندان بالا بوده و می توان تا پایان عمر از دندان عصب کشی شده استفاده کرد. عصب کشی دندان حتی برای دندانهای شیری کودکان نیز استفاده می شود چرا که برای جویدن مناسب غذا و رشد صحیح و مناسب دندانهای قدامی نیاز به دندان شیری برای کودکان ضروری است.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *